Friday, August 28, 2020

Bilgi ve Kişisel Bilgilerin Güvenliği

Bilgi Nedir?

Bilgi kelime anlamı olarak, insan aklının anlayabileceği gerçek, olgu ve ilklerin tümüne verilen ad olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda bir konu hakkında örneğin bir iş konusu hakkında öğrenilen ya da öğretilen şeyler olarak da söylenebilmektedir. Bilginin bilişim dünyasındaki karşılığı olan veri kelimesi ise, kelime anlamı olarak bir araştırmada, bir tartışmada, bir akıl yürütmede sonuca ulaşabilmek adına gerekli olan ilk bilgi olarak ifade edilmektedir. Ayrıca, bir sanat ya da yazın yapıtına temel olan ana ilkeler olarak tanımlanabilmektedir. Bilişim dünyasındaki ifadesi ise işlenmeye uygun olan ve gizlilik, bütünlük gibi unsurların bir arada olması ile oluşturulan yapıda korunması ve kullanılması gereken madeni yapılan çok önemli bir yapıtaşıdır. Haliyle bilginini bu kadar önemli ve değerli olması bu veriye olan ilgiyi arttırmaktadır. Bilgileri kötü amaçla kullanmak üzere birileri ele geçirebilmektedir ve bunun engellenmesi gerekmektedir. Çünkü bilgi, önemli ticari varlıklar gibi, bir işletme için değeri olan ve bu nedenle uygun olarak korunması gereken bir varlıktır. Bilgi, kuruluşun faaliyetleri be devamı için büyük bir öneme sahiptir.

Bilgi şirket bazında olduğu gibi kişisel anlamda da önem teşkil etmektedir. Günümüz hayatında artık her şey internet ve dolayısıyla bilişim sistemleri üzerinden oluşturulmakta ve bilgi bu anlamda hırsızlığı yapılan bir olgu haline gelmektedir. Bir zincirin en zayıf halkası kadar sağlam olduğu ilkesi ile yola çıkarsak öncelikle kendi kişisel bilgilerimizin korunması işlemini gerçekleştirmemiz daha uygun olacaktır.

Kişisel Bilgilerin Önemi

Kişisel bilgiler bizim kimliğimizi tanımlayan eşsiz bilgilerdir. Bu bilgilere en güzel örnek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaramız verilebilmektedir. “Bana vatandaşlık numaranı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.” İfadesi son derece doğrudur. Bizlerin kişisel bilgilerini kontrol etmek adına kullandığı temel oluşum E-Devlet sistemidir. Bu tarz kimlik sorgulaması gerçekleştirilen sistemlerde yapı taşı yanı madeni değere sahip olan bilgi vatandaşlık numarasıdır. Ve işlemler ilgili numara üzerinden ilerlemektedir.

Bir kişinin TC kimlik numarası elde edildiğinde kimlik bilgisi kullanılarak o kişiye ait özel ve önemli olan bilgilerinin büyük bir çoğunluğu kolaylıkla basit sorgulamalar ile elde edilebilir. Bu senaryo üzerinden gidecek olursak; bir kişinin TC kimlik numarası kullanılarak E-Devlet sorgulama sistemine girildi. Şimdi çeşitli sorgulamalar ile elde edilecek olan bazı bilgileri listeleyebiliriz. Örneğin, SSK ile ilgili bölümde yapılan sorgulardan ad, soyad, kızlık soyad, ssk sicil numarası, anne adı, baba adı, ssk yapısında kaydının olup olmadığı, detaylı doğum tarihi, ssk tahsis numarası, kaç yıldır ssklı olarak çalıştığı, toplam ssk prim ödeme sayısı, yaptığı iş değişikliği sayısı ve iş değişikliği yapılan tarihler ve daha birçok bilgi elde edilebilmektedir. Aynı şekilde bağkur bünyesine bağlı bir kişi ise kimlik bilgisi ele geçirilen kişi ilgili siteden de kişinin ilgili bilgileri kolaylıkla elde edilebilir. Bunun dışında nüfus ve vatandaşlık idaresi sitesinden kişinin nüfusa bağlı olduğu il ve ilçe, nüfus cüzdanındaki cilt nosu, aile sıra numarası, birey sıra numarası, emeklilik durumu ve daha birçok bilgi elde edilebilmektedir.

Bu senaryo sadece bir örneği temsil etmekle birlikte durumun önemi ve ciddiyeti hakkında farkındalık yaratmaya yetmektedir. Bu sebeple kişisel bilgilerin ki bu bilgiler kapsamına başta tc kimlik numaralarımız olmak üzere şifreler ve kart numaraları da eklenmektedir. Bu bilgilerin korunmasına ve kullanımına kişisel anlamda son derece titiz bir şekilde dikkat etmeliyiz. Aksi takdir de maddi manevi kayıplar kaçınılmaz olmaktadır.

0 yorum:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 

Copyright © 2021 Vulnerability Database | Cyber Details™

thank you Templateism for the design - You should have written the code a little more complicated - Nothing Encrypted anymore